header foto

Stress & Burn-outcoaching

Ben jij een van de meer dan 1 miljoen Nederlanders met stress- of burn-outklachten?
Vaak lukt het niet om aan de verwachtingen (van anderen én die van jezelf) te voldoen. Een verstoring van de balans tussen spanning en ontspanning kan leiden tot stress, met geestelijke en lichamelijke klachten tot gevolg. Zonder ingrijpen liggen overspannenheid en burn-out op de loer. Kom in beweging en voorkom erger.

Stress & Burn-outcoaching leert je stress te herkennen en hoe ermee om te gaan. Ontdek welke overtuigingen je in de weg staan en hoe je die kunt omzetten naar helpende gedachten. Leer (weer) vertrouwen op jezelf, durf los te laten (ont-moeten) en te balanceren. Ervaar hoe je je weer beter gaat voelen, weer beter slaapt, niet meer piekert, weer zin hebt om dingen te doen, weer besluiten kunt nemen, je weer kunt concentreren, je hartslagen bloeddruk naar beneden gaan, je niet meer onverklaarbaar steeds zwaarder wordt….

De lijst van stress symptomen is lang. Hoeveel herken jij er?

Allereerst zijn er lichamelijke klachten als pijn in je hoofd, nek schouders, rug, buik en spieren. Moeilijk in slaap vallen of vaak wakker worden, hevig transpireren, verhoogde bloeddruk en hartkloppingen.

Daarnaast zijn er emotionele klachten zoals: snel geïrriteerd zijn, sneller boos, sneller huilen.

Ook zijn er verstandelijke klachten: je bent verstrooid, vergeetachtig, je kan je niet goed concentreren en piekert veel.

Tot slot zijn er de veranderingen in gedrag. Denk hierbij aan: meer of minder eten, fanatiek sporten, veel roken, kort lontje en geen zin meer hebben in seks.

Klik hier voor een meer compleet overzicht van stresssymptomen.

Je hebt invloed!

Herken je (veel) van bovengenoemde klachten? Dan is de kans groot dat je bij die meer dan 1 miljoen Nederlanders met stress en burn-out klachten hoort. Je kunt je klachten negeren, maar daarmee gaan ze niet weg. In tegendeel: ze worden steeds sterker.

Waarvan je stress krijgt en hoe je daarop reageert is voor iedereen anders en hangt van veel factoren af.
Het zijn niet de omstandigheden die spanning veroorzaken, maar hoe jij ermee omgaat. Het goede nieuws: daarop heb je zelf invloed!

Door meer te ontspannen, bewegen en gezond te eten. Door te ontdekken wat jouw drijfveren en waarden zijn, waarom je zoveel ‘moet’, waar je blij van wordt. Als je dat weet, kan je leren anders om te gaan met de omstandigheden en zo minder stress ervaren. Daar kan ik je bij helpen.

Karakteristieke eigenschappen van mensen met stressklachten

Mensen met stressklachten hebben vaak bepaalde karakteristieke eigenschappen. Hieronder staan er een paar. Herken je ze?

  1. Alles tegelijk willen doen omdat dat efficiënt is
  2. Extreme behoefte om te winnen: als je de top niet haalt, heb je gefaald!
  3. Excessief verlangen naar bevestiging: je zoekt vaak bevestiging door de buitenwereld, snakt naar waardering, wil graag horen dat je het goed (of liever: uitstekend) doet
  4. Niet kunnen ontspannen zonder schuldgevoel: je werkt door in het weekend om achterstallige klussen af te maken in plaats van te ontspannen
  5. Behoefte aan overwerk: je bent onmisbaar; als jij het niet doet komt het niet goed

Herken je (een deel van) deze eigenschappen bij jezelf? En heb je last van lichamelijke, emotionele en verstandelijke klachten (zie hiervoor)? Is ook jouw gedrag veranderd?
Dan is de kans groot dat je bij die meer dan 1 miljoen Nederlanders met stress en burn-out klachten hoort.

Je kunt je klachten negeren, maar daarmee gaan ze niet weg. In tegendeel: ze worden steeds sterker.

Ervaringen

Stress is nuttig

Stress beschermt ons en helpt ons overleven in steeds wisselende omstandigheden. Ons lichaam reageert op fysieke en psychische ‘gevaar’ prikkels met een aantal automatische reacties. Die maken ons alerter, creatiever, zorgen voor betere concentratie, groter uithoudingsvermogen en meer energie…. Zo kunnen we adequaat reageren op gevaar en zijn we beter voorbereid op het geven van belangrijke presentatie of het leveren een sportieve (top)prestatie.

 

Wat gevaar betreft: Lang geleden schrokken we van sabeltandtijgers. Die komen we nu niet meer tegen. Maar wat gebeurt er als je plotseling moet uitwijken op de snelweg? De schrik slaat je om het hart, de adem stokt in je keel, je krijgt een knoop in je maag, je haren gaan recht overeind staan.

Allemaal bekende uitdrukkingen die precies aangeven wat er in je lichaam gebeurt op dat moment: je hartslag, bloeddruk en ademhaling gaan omhoog: er gaat meer bloed naar je hersenen en bedreigde lichaamsdelen en er wordt brandstof gemobiliseerd in de vorm van glucose. Andere ‘programma’s’ die jouw onmiddellijke overleving kunnen belemmeren worden op geen laag pitje gezet: voeding, slaap, seksueel gedrag en voortplanting.

Dynamisch evenwicht

Als de dreiging voorbij is, is het van belang dat je lichaam weer voldoende kan herstellen, kan terug keren naar de rusttoestand; het systeem weer in evenwicht kan brengen.

Als je vaak (of altijd) gespannen bent, ‘op scherp’ staat en niet (voldoende) ontspant ontstaan er problemen.

Je raakt makkelijk gespannen als je niet weet wat je te wachten staat, het gevoel hebt geen invloed te kunnen uitoefenen op de situatie en/of het gevoel hebt er alleen voor te staan.

Sta je te lang of te vaak onder druk, dan is er geen balans meer en ga je dat merken: lichamelijk, emotioneel, verstandelijk en door veranderingen in je gedrag.

Veerkracht