Bewegen in de natuur! Dit is waarom.

Als ik buiten actief ben gebruik ik al mijn zintuigen. Ik ruik bloemen, vers gemaaid gras, bomen; voel de wind langs mijn huid en door mijn haar; hoor het ruisen van bladen, stromen van water, de branding van de zee, fluiten van vogels, zoemen van insecten; proef het zout op mijn lippen als ik op het stand ben. Strand, bos, duinen, weiland, hei of park maakt niet uit. Ik word er blij van, ontspannen en voel dat ik leef! En met mij heel veel anderen!

Waarom werkt dat?
Wat maakt nou dat we ons zo lekker voelen als we buiten bezig zijn?

De patronen uit natuurlijke omgevingen zijn voor je brein voorspelbaar en herkenbaar; die zorgen voor rust, ontspanning en kalmte. Als er water in de buurt is, is het effect het grootst.
Veel effecten zijn proefondervindelijk aangetoond: we weten dát het werkt omdat dat gezien is in testen. Hóe het werkt is (nog) niet altijd bekend.

  • Goed voor de motivatie
    Bewegen in de natuur is beter voor je humeur dan bewegen of sporten met een dak boven je hoofd. Onderzoek door o.a. de Universiteit van Essex toont aan dat bewegen of sporten in een groene omgeving ‘verslavender’ is en sterker motiveert dan bewegen of sporten in de stad (of in een sportschool). Het verlaagt de bloeddruk, verbetert de stemming en vergroot het gevoel van eigenwaarde. De testpersonen meldden ook dat het bewegen ze minder inspanning leek te kosten.
    Mensen vinden het simpelweg leuker, prettiger en aangenamer om actief bezig te zijn in het park dan op bijvoorbeeld een lopende band; daarom houden ze het langer vol. Bewegen is altijd goed; de omgeving is belangrijk. Hetzelfde onderzoek liet zien dat de positieve effecten van bewegen in een stedelijke omgeving minder waren.
  • Minder stress
    Studies tonen aan dat omgeven zijn door de natuur je laat ontspannen en stress reduceert. De hoeveelheid cortisol (stress-hormoon) vermindert én de hartslaag verlaagt. Ook geur werkt stress-verlagend. De geur van bloemen als jasmijn, seringen en rozen werkt aantoonbaar stressverlagend en ontspannend. En de geur van verse dennen kan depressie en angst verminderen.
  • Gezondere geest
    Angst, depressie en andere psychische problemen kunnen worden verlicht door tijd door te brengen in de natuur, vooral in combinatie met lichaamsbeweging. Diverse studies toonden aan dat wandelingen in het bos angst en slechte stemmingen verminderen en dat ze een nuttige aanvulling zijn voor depressieve stoornissen.
  • Scherper denken en creativiteit
    “Stel je een therapie voor die geen bijwerkingen heeft, die direct beschikbaar is, en die jouw cognitief functioneren tegen nul kosten kan verbeteren.” Dat is de dramatische opening van een rapport van Psychological Science over “natuur therapie”. Aan studenten werd gevraagd om in volgorde nummers te herhalen. De groep die daarvoor een wandeling in de natuur had gemaakt kon dit veel nauwkeuriger dan de groep die niet buiten actief was geweest. Uit een andere studie bleek dat mensen die hun tijd in de natuur doorbrachten meer gestimuleerd werden tot creatief probleemoplossend handelen.
  • Herstelde mentale energie
    Iedereen maakt het wel eens mee. Je hoofd wil niet meer. Daardoor komt er niets meer uit je handen. Onderzoekers noemen dat “mentale vermoeidheid.” Studies hebben aangetoond dat je weer mentale energie krijgt als je in de natuur bent.
  • Vitamine D
    Vitamine D is essentieel voor je botten en je immuunsysteem. Het is lastig om de benodigde vitamine D alleen uit je voeding te krijgen. Door het UV-licht van de zon maakt je lichaam vitamine D aan in de huid.
  • Beter slapen
    Door buiten te bewegen profiteer je van het zonlicht. Dat zorgt niet alleen voor aanmaak van vitamine D, maar helpt ook bij het afstellen van je biologische klok en je hormoonhuishouding. Als je overdag lekker veel buiten bent, maak je ’s avonds meer melatonine (slaaphormoon) aan en dan slaap je beter.
  • Schone lucht
    Als je beweegt in een park of het bos profiteren je longen: de lucht in de buurt van bomen en planten is schoner. Onderzoek van Jolanda Maas, socioloog bij het VU Medisch Centrum, toont aan dat omwonenden van parkjes en bossen lijden daarom minder aan longklachten – en overigens ook minder aan depressies, hart- en vaatziekten en diabetes.
  • De natuur maakt je blij
    Meer tijd doorbrengen in de natuur heeft een positief effect op je stemming. Door zon- en daglicht wordt de aanmaak van serotoninen gestimuleerd. Serotonine heeft een positief op je stemming, zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Daarom is het juist ook in de winter een goed idee om lekker te gaan wandelen of fietsen.
  • Verbetering immuunsysteem
    Diverse onderzoeken hebben het aangetoond: Geregeld in de schone buitenlucht bewegen versterkt je immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen infecties. Een prima manier dus om die vervelende verkoudheid te voorkomen!
  • Je herstelt het contact met jezelf
    Slaap je slecht, ben je neerslachtig of angstig, heb je een burn-out? Ben je sneller uit balans? Heb je geen vertrouwen meer in je lichaam? Door naar buiten te gaan herstel je het contact met jezelf. De zon op je huid en de zuurstof in je longen helpen je je hoofd, hart en lijf met elkaar te verbinden. Kou of regen maken niet uit. Zo sta je wakkerder in het leven en voel je beter wat je nodig hebt. In de natuur kom je weer thuis.
  • Beter korte termijn geheugen
    Verblijven in de buitenlucht – de rust van de natuur, bevordert het korte termijn geheugen. Studenten van de University of Michigan ontdekten dat het korte termijn geheugen beter presteert indien je buiten bent en weinig afgeleid wordt. De reden hierachter is dat het brein relatief minder prikkels (afleiding) te verwerken krijgt en daardoor als het ware meer ‘rust’ komt. Dat komt uiteindelijk het korte termijn geheugen weer ten goede.
    Twee groepen deden dezelfde geheugentest na een wandeling. De ene groep wandelde door een drukke stad en de andere in de natuur. Wat bleek? De groep die intens had genoten van de rust, ruimte en frisse buitenlucht scoorde beter of de geheugentest dan de groep die in de sterk prikkelende omgeving van de stad had rondgedoold. En eigenlijk wisten we dit allemaal al. Rust maakt je weer scherp!

Wil jij ook actief zijn in de natuur? Ook dat fijne gevoel ervaren, maar je weet niet hoe?
Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Bewegen in de natuur! Dit is waarom.