RCVRY RUN
De diagnose: kanker
Als je de diagnose kanker krijgt kom je in een achtbaan terecht: onderzoeken, chemokuren, bestralingen en ziekenhuisopnames. Dat pleegt zowel lichamelijk als mentaal een aanslag op je conditie en uithoudingsvermogen. Terwijl een goede conditie nu belangrijker is dan ooit. Lichamelijk om de verschillende behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan. Mentaal om alles even van je af te kunnen zetten.
Vroeger was het advies bij kanker: doe rustig aan.
Zowel tijdens als na het behandeltraject. Nu moedigen medici bewegen juist aan. Ervaring én onderzoek tonen steeds aan dat bewegen de kwaliteit van leven van oncologie patiënten kan verbeteren. Fysieke inspanning zorgt voor mentale ontspanning. Daarnaast bevordert samen hardlopen het sociaal welzijn.
Vermoeidheid tegengaan
Van alle oncologiepatiënten heeft meer dan 70% last van vermoeidheidsklachten. Daarmee ligt het risico om in een vicieuze cirkel te belanden ligt op de loer: je bent te moe om iets aan sport te doen, maar omdat je zo weinig doet gaat je conditie snel achteruit, nemen de vermoeidheidsklachten toe en wordt de stap om in beweging te komen groter.
Medici stimuleren steeds vaker sporten onder begeleiding, om vermoeidheidsklachten tegen te gaan. Hardlopen kan daarvan een onderdeel zijn. Zowel voor ervaren lopers, als voor beginners. Voor ervaren hardlopers, afhankelijk van de soort kanker en de behandeling, waarschijnlijk op een lager niveau dan je gewend was. Met een verstandige trainingsopbouw en deskundige begeleiding kan je blijven doen wat je altijd zo graag deed: hardlopen. Of dus juist beginnen met sportief bezig zijn.
Trainen kan tijdens het hele behandeltraject; voor de operatie, tijdens de chemotherapie en de bestraling. Ook in het herstelproces spelen sport en bewegen een grote rol.
RCVRY RUN ook in West-Friesland!
Ook in West-Friesland kan je meedoen met RCVRY RUN/POWER.
In Hoorn, in het Julianapark aan het Markermeer
Wij bieden je:
- trainingen waarin je centraal staat als persoon, niet als patiënt
- een veilige omgeving waarin je samen met andere vrouwen kunt sporten
- een verstandige trainingsopbouw, gebaseerd op jouw mogelijkheden
- deskundige begeleiding door enthousiaste, betrokken en opgeleide trainers
Natuurlijk houden we ook rekening met eventuele misselijkheid/duizeligheid en/of neuropathie.
Locatie, tijd en frequentie
- Hoorn, Julianapark.
Verzamelen op parkeerplaats Nieuwe Wal. - Iedere maandag van 11.30 – 12.30 uur
Aanmelden via PISA, centrum voor leven met en na kanker
Je meldt je éénmalig aan bij PISA:
- per e-mail naar: administratie@inloophuispisa.nl
- telefonisch op 0229-758531
Kosten
€ 20 – € 25 per maand (o.b.v. het aantal maandagen in een maand); te voldoen aan PISA.
Hardloopervaring is niet nodig!
Je hebt geen hardloopervaring nodig om aan te sluiten bij RCVRY RUN. Het is wel belangrijk dat je het leuk vindt om te (gaan) doen: iets wat je niet leukt vindt gaat je niet helpen.
Een training RCVRY RUN is opgebouwd als volgt:
- verzamelen bij startpunt
- inlopen: wandelen of dribbelen naar de centrale plek
- rek-, strek-, kracht- en cognitieve oefeningen
- hardlooptechniek
- conditietraining op maat met rondjes lopen, sprintjes trekken op eigen tempo, van wandelen tot hardlopen
- samen terug naar het startpunt
RCVRY POWER
Als aanvulling op de hardlooptraining is er ook krachttraining voor vrouwen met borstkanker.
Tijdens het behandeltraject verlies je veel spierkracht. Dit kan komen door gewichtsverlies tijdens de chemotherapie; vaak is het spiermassa die je kwijt raakt. Ook inactiviteit tijdens het behandeltraject is funest voor de spiermassa.
Spiermassa opbouwen is lastiger dan spiermassa behouden. Daarom is blijven sporten tijdens het behandeltraject belangrijk: je onderhoudt je spiermassa.
De krachttraining wordt gedaan in circuitvorm. Tijdens de training wordt rekening gehouden met het behandeltraject, zeker bij de oefeningen voor het bovenlichaam.
Waar staat RCVRY RUN voor?
RCVRY RUN is in 2017 in Nijmegen opgericht door bewegingswetenschapper en marathonloopster Miranda Boonstra en staat voluit geschreven voor RECOVERY RUN.
Sinds begin 2020 wordt gewerkt aan een landelijk netwerk van trainers die op een verantwoorde wijze vrouwen met (borst)kanker kunnen begeleiden voor, tijdens en na het behandeltraject. Om zo deze vrouwen te helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren.
De boodschap van RCVRY RUN: sport en bewegen moeten onderdeel zijn van het behandeltraject bij kanker. Een actieve patiënt met kanker kan chemokuren beter verdragen en de therapie vaker afmaken. Heeft een betere slaapkwaliteit, een gevoel van empowerment, herstelt na de behandelingen beter en sneller en participeert vaak sneller in de maatschappij (werk en/of thuis).